2016. október 2., vasárnap

Mitől penészesedik a lakás? - 1. rész



Ahogy ígértem, olyan témákat érintünk, melyek mindenki számára hasznosak lehetnek.

Az első mindjárt egy aktuális probléma, mivel úgy tűnik, valóban beköszöntött az ősz. Ha ősz, akkor pedig nem csak a színpompás avar, a gesztenye és a sütőtök jelenik meg, hanem a fűtési szezon elkezdődtével sajnos elég gyakran a rettegett penész is.
Nem elég, hogy káros az egészségre, de ráadásul még csúnya is, szóval azt hiszem, egyetértünk abban, hogy mindenképpen ajánlatos megszabadulni tőle.
Csakhogy ez nem olyan egyszerű.

Én is sokáig bosszankodtam miatta, ugyanis bármit követtem el, a penész csak megjelent itt-ott a lakásban.
De aztán körbejártam a témát, beszélgettem erről néhány szakemberrel, ismerőssel, akik szintén ebben a cipőben jártak, így azt hiszem, sikerült együtt megoldanunk a dolgot.
Most ezeket a tapasztalatokat osztom meg Veled is.

Mindenekelőtt úgy gondolom, fontos megemlíteni, hogy nem kell azonnal a legdurvább vegyszerekhez nyúlni, hisz azok csak eltüntetik a penészt - már ha egyáltalán eltüntetik -, de az okait nem szüntetik meg.
Ráadásul nem is tudom, melyik a károsabb, a vegyszer, vagy a penész?
Viszont ha már kialakult és takarításra kerül a sor, érdemes sima ecetes vízzel lemosni, majd a nyomokat meszes beltéri festékkel lefedni, ugyanis páratechnikai szempontból ez a leghatékonyabb típus.
De hosszú távon ez nem jelent megoldást, ha eldurvul a helyzet, előbb-utóbb az utólagos hőszigetelésen is el kell gondolkodni!
Na, de nem eszik olyan forrón a kását! :)




Hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

Nagyon fontos, hogy tudd, a penész minden olyan helyiségben kialakul, ahol a nedvességtartalom legalább 72 órán át 75% (az ideális 60 % lenne, 20 Celsius-fokkal kísérve).
A penészgombák valójában mindenhol jelen vannak, de ez a "klíma" kedvez nekik igazán, ezt szeretik....
Ezt kell(ene) valamilyen úton-módon megszüntetni!
Azt is elmondom, hogyan....

A penészesedés egy nagyon összetett dolog, sok minden okozhatja, de a leggyakoribb okok a következők:
Tény, hogy hőhidas szerkezet esetén könnyebben alakul ki a penész.
Röviden és egyszerűen megfogalmazva a hőhíd a szerkezetnek egy olyan része, ami jobban vezeti a hőt, mint a többi rész.
Viszonylag könnyen meg is vizsgálható, elég csak ráhelyezned a tenyeredet a falra és végigtapogatnod. Ahol azt érzed, hogy a fal hidegebb, mint a többi részen, ott van a hőhíd!
Télen ez a jelenség szembetűnőbb, mivel a hőhíd akkor alakul ki a leginkább, ha a külső és belső hőmérséklet nagyban eltér egymástól.
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hőhíd nem minden esetben okolható a penészért.

Ha egy jól záró műanyag ablakod van és nem szellőztetsz eleget (ráadásul még ki is teregetted a ruhákat a jól befűtött szobában), akkor szinte biztos, hogy a penész rövid időn belül felüti a fejét.
Ezért a legfontosabb teendőd, hogy minden nap, évszaktól és időjárástól függetlenül, lehetőleg többször is szellőztess!
Főleg fürdés és főzés után, hisz ezek a tevékenységek járnak a legnagyobb páratartalommal.
Persze az lenne a legjobb megoldás, ha mindenhova tudnánk páraelszívót tenni, ahova szükséges, de ki bírja azt anyagilag, ugyebár? Ennél jóval egyszerűbb és költségkímélőbb megoldás, ha egyszerűen kinyitod az ablakot és úgy hagyod egy ideig.

Sokan az őszi és téli időszakban azért nem szellőztetnek, mert ezzel akarják csökkenteni a fűtésszámlát. Biztos sok embernek ismerős a kifejezés: "Nem az utcát fűtjük." Persze, hogy nem, de az, hogy a bukó-nyíló ablakot kinyitod bukóra, vagy a régebbi típusú ablakot, - ahol a "buktató"-funkció még nem megoldott -, akár csak résnyire nyitva hagyod, a belső hőmérsékleten ez szinte mit sem változtat, azonban élvezheted a tiszta, friss levegőt és nagy eséllyel a penészmentes otthont is!
Az új ablakoknál már van lehetőség résnyitásra, vagy ablakszellőző beépítésére, de ezt akár utólagosan is pótolhatod. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert nagyon praktikus és kényelmes megoldás!
Később részletesen is olvashatsz erről.

A penészprobléma csak fokozódik, ha a szellőztetés mellőzése miatt a páratartalom folyamatosan nő és ezzel együtt emelkedik a harmatpont is, azaz az a hőmérséklet, ahol kicsapódik a levegő páratartalma. Ezt a jelenséget figyelheted meg akkor is, ha kiveszel a hűtőből egy jól behűtött italt és gyöngyözni kezd a palack oldala.
A lakásban ez főleg olyan helyeken fordul elő a leginkább, ahol természetesen nem férsz hozzá, többnyire a bútorok mögött. Itt a légmozgás alacsonyabb, mint a kevésbé fedett részeken, ezért a baj sokkal hamarabb jelentkezik és sajnos intenzívebben is.
Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor nagytakarításnál gyanútlanul elhúzod a szekrényt és egy hatalmas penészfolttal találod szemben magad.
Ha észreveszed, hogy néhol gyöngyözik a fal, vagy a kedvenc éjjeliszekrényed hátulja mállani kezd,akkor sajnos penésszel van dolgod.

Annyi mindent tudnék még írni erről, de nem szeretném rabolni az idődet, úgyhogy majd legközelebb folytatom!
Ha érdekel, mit tehetsz még, hogy elkerüld a penészt, gyere vissza és találhatsz jó pár hasznos
információt!
Persze, én is szívesen veszek néhány bevált trükköt! Ha neked is van ilyen, ne tartsd magadban!

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, továbbá keresd szakértőinket az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése