2016. október 19., szerda

Műanyag kontra fa

Elérkezett a nyílászáró csere ideje és te végre rászántad magad, hogy belevágj?
Nagyjából van is elképzelésed, de rá kellett döbbenned, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint gondoltad? Műanyag legyen, vagy inkább fa?
Annyi a kínálkozó lehetőség, hogy fogalmad sincs, milyet válassz?

Általánosságban elmondható, hogy a kiválasztás szempontjai között előkelő helyet foglal el a nyílászárók élettartama, az esztétikum, a karbantartással járó teendők, na és természetesen az ár.
Megjegyezném, egyik típus mellett sem teszem le a voksomat, hisz ha akarnám, sem tudnám.
Egyik szempontból ez a jobb, másik szempontból a másik, valakinek ez tetszik jobban, valakinek az, van, aki a műanyagot kedveli, más pedig a fáért rajong...
Valóban nehéz az elhatározás, de igyekszem megkönnyíteni számodra! Tarts velem!

Mielőtt belevetnénk magunkat, tisztázzuk, hogy az esetleges penészesedésért nem kizárólag a nyílászárók felelősek, tehát ha te ez okból szeretnél újakat, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, valószínűleg nem (csak) a mostani ablakaid a bűnösek, máshol kell a kiváltó okokat keresned. (Erről volt már szó korábban, ha lemaradtál, kattints ide!)


A műanyag nyílászárókról minden, amit tudni érdemes

Mint mindennek, a nyílászáróknak is szükségük van védelemre, karbantartásra és ha ezt biztosítod számukra, valamint rendeltetésszerűen használod őket, akkor nagyon sokáig hű társaid lesznek.
A műanyag nyílászárók élettartama rendkívül hosszú, ha betartod az alábbi "szabályokat".
Nézzük, mit kell tenned!

Rendszeresen tisztítsd meg őket puha törlőkendővel, használj szemcsementes súrolószereket és kerüld a maró hatású vegyületeket, így a felület sima és csillogó marad, az üveget pedig alkoholbázisú üvegtisztító folyadékkal mosd le!
A gumiszigetelés régebben olyan technikával készült, hogy az idő múlásával megkeményedhetett, ma viszont már nem kell ettől tartani, ugyanis a modern technológia egyik "vívmánya" az  ún. behúzott tömítés is, mely hegeszthető és teljesen szintetikus, azaz nem igényel semmilyen karbantartást. Ha viszont festésre kerül a sor, figyelj arra, hogy a szigetelőgumit ne érje festék, különben elveszíti rugalmasságát! (Ha a te nyílászáród régebbi és ez okból kifolyólag a tömítés is az, vagy esetleg olyan gyártótól származik, aki valamiért még mindig kézi behúzott gumit használ, akkor évente legalább egyszer kend át glicerinnel, hogy még sokáig működőképes állapotban maradjon!)
A vasalat ezzel szemben mindenképpen karbantartásra szorul, hisz gyakorlatilag ez a nyílászáró zárszerkezete, így bőségesen kijut neki a használatból. Épp ezért évente egyszer, de poros, szmogos helyeken akár kétszer is kend át bármilyen jó minőségű műszerolajjal úgy, hogy pár csepp olaj becseppentése után, zárt állapotban a kilincset elfordítod minden irányban. Ezzel biztosítod, hogy az olaj mindenhova eljusson, ahova kell.

Még mindig kering egy legenda, miszerint a fehér műanyag nyílászárók besárgulnak. Nos, ez igaz is volt, kb. 15 évvel ezelőtt, amikor az ún. első-generációs nyílászárók megjelentek a piacon.
A mai technológiáknak, gyártási előírásoknak, továbbá a különböző UV-stabilizátoroknak köszönhetően ez a probléma már nem áll fenn, így ha rendszeresen tisztítod és karbantartod a nyílászáróidat, garantáltan nem veszítenek fényükből és ugyanolyan vakító fehérek lesznek, mint újkorukban.

Ha inkább a fa-hatású ablakok / ajtók tetszenek, de valamiért tartasz attól, hogy valódi fát vásárolj, akkor neked valók a színes ablakok, ugyanis ezeknél az ún. Renolit-fólia segítségével az is megoldható, hogy fa-mintájú nyílászáróid legyenek. Természetesen mindezt meg kell fizetni, az alapár minden esetben a fehér nyílászárókra vonatkozik. Amennyiben színes ablakokat / ajtókat szeretnél, a rendelésnél ne felejtkezz el a hozzájuk tartozó könyöklőkről és takarólécekről sem!
(A közeljövőben lesz szó bővebben is az ajánlatkérésről.)

Végezetül, de nem utolsó sorban, a piszkos anyagiakról is beszélnünk kell!
A műanyag nyílászárók lényegesen kedvezőbb árfekvésűek, mint fa társaik, azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy nem szabad csakis az anyagi szempontok szerint dönteni.
Vannak olyan épülettípusok, melyeknél egyszerűen nem használható a műanyag. Ha van például egy régi parasztházad és felújítás előtt állsz, eszedbe ne jusson műanyag nyílászárókat használni!
Az okokat megtalálod egy korábbi cikkben, itt!


Beszéljünk a fáról!

A fa, mint alapanyag, évszázadok óta tökéletesen működik, legyen az bútor, kerítés, vagy esetünkben nyílászáró.
Sokan azt hiszik - tévesen -, hogy a fa nyílászárók lélegeznek. Ha mélyebbre ásunk a gyártási folyamatban, akkor beláthatjuk, hogy napjainkban ez teljességgel lehetetlen, hiszen minden nyílászáróba szerelnek vasalatot, gumitömítőt, valamint a felületet is lekezelik. Ezek után hogy is tudnának lélegezni?

Ahogy a műanyag esetében, úgy a fa nyílászáróknál is nagyon fontos a megfelelő, rendszeres karbantartás.
A fa rendkívül kényes, sok törődést igényel, ezért ennél a típusnál elengedhetetlen a felületkezelés, főleg abban az esetben, ha natúr nyílászárókat választasz.
Ha azt szeretnéd, hogy fa ablakaid és ajtóid még hosszú évek múlva is lakásod díszei legyenek, ne felejtkezz el arról, hogy 5-6 évente lekend őket valamilyen jó minőségű felületkezelő anyaggal! Az alapozó-, a köztes- és a fedőréteg is egyaránt fontos.
A felületkezelő anyagok több színben kaphatók, nekik köszönhetően a nyílászárók élettartama jelentősen megnő, ugyanis nélkülük a szerkezetek elszíneződnek, megvetemednek és rohamosan amortizálódni kezdenek. Ugye te sem szeretnél néhány év múlva újra ablakokat cserélni?
A tisztításhoz szükséges egy puha törlőkendő, bármilyen gyengébb hatású mosószeres víz, valamint alkoholbázisú ablaktisztító folyadék.
A gumiszigetelés a mai modern technológiának köszönhetően nem igényel semmilyen karbantartást (ahogy a fentiekben részletesen leírtam), ellenben a vasalatot olajozd meg évente kétszer bármilyen jó minőségű műszerolajjal, így elkerülheted annak meghibásodását!

Fontos, hogy amennyiben a nyílászáróid akadnak, recsegnek-ropognak, esetleg nem zárnak rendesen, mindig hívj szakembert! Ne te magad állj neki a javításuknak, mert sokkal nagyobb kárt okozhatsz! Vannak erre szakértők, bízd rájuk a piszkos munkát!

Ahogy a műanyagnál, úgy a fánál is beszélnünk kell az árról!
A fa nyílászárók drágábbak, ez tény. Azonban ahogy arra már korábban utaltam, nem szabad, hogy kizárólag e szempont alapján dönts!
Például ha egy hatalmas üvegfelületre van szükséged, akkor felejtsd is el a műanyagot, csakis a fa jöhet szóba, ugyanis fából olyan nagy szerkezetek is gyárthatók, melyek műanyagból nem.

A nyílászáró csere az alapanyagtól függetlenül mindig alapos megfontolást igényel.
Mindegyiknek megvannak úgy az előnyei, mint a hátrányai, ezért mielőtt döntesz, mérlegelj!
Ősz van, jön a hideg, a rossz idő, most van időd átgondolni, melyik a jobb, a szebb, a hatékonyabb!

Te melyikre szavazol? Műanyag vagy fa? Fa vagy műanyag?

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

Szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése